Pages

Sunday, 28 August 2011

i love this :)



Bluberi cistat 



act , aku suke kuih ni , selau mak aku tempah kuih ni kat cik ita . HAHA . dalam blog cik ita , banyak sangat resepi2 yang semua orang boleh tgok . kalau korang nak wat , try lah . kalau nak tau byak lagi . pergi lah blog cik ita  .

bahan2 untuk buat kuih ni ialah :

 Tart Crust /  Shell
Bahan-bahan :

170gm marjerin
50gm
gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen
vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama
    sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
    Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu
    sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga
    masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk
mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm
gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla /
esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh
    cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak,
    bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry,  strawberry, kiwi, oren, dll.







Cara-cara (
rujuk gambar ) :

  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses
    seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan
    beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih
    cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke
    bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN
    biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi
    adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi
    crust.




sudah bace harap like yea , thanks peeps !

No comments:

Post a Comment